Op zaterdag 22 december 1917 werd de vierde bioscoop in Groningen geopend: het Luxor Theater in de Herestraat. Met de opening van dit theater kreeg de stad Groningen er maar liefst 626 zitplaatsen bij waardoor het theater meteen de grootste bioscoop van de stad was. Het Luxor Theater was te vinden op de plaats waar thans C&A haar pand heeft staan, om precies te zijn: tussen Frigge en C&A. Het was een lange, smalle bioscoop die door de Stadjers al snel de bijnamen kreeg: Pijpenla en De Doodskist van Groningen. Hoewel dit nu niet bepaald liefkozende benamingen voor het theater zijn, nam het Luxor Theater toch een prominente plaats in en werd het één van de belangrijkste bioscopen van de stad.
Samen met de Cinema Palace vertoonde Luxor de betere films. Het 5 jarig bestaan van het theater werd gevierd met de “feestfilm” van Charlie Chaplin “The Kid”. De belangstelling voor deze film was destijds zo groot dat door de drukte bij de kaartverkoop er zelfs een ruit sneuvelde! In 1932 verzekerde Luxor zich de rechten als vaste vertoner van de Duitse UFA-films en kondigde in de advertenties met trots het theater aan als “Het Groningsche Ufatoon Theater”. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werden in de Luxor de schlager en operette films van de UFA vertoond met als sterren Zarah Leander, Marika Rökk en Johannes Heesters.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het theater gebruikt voor vertoning van films voor geallieerde soldaten met verlof. De vijftiger jaren stonden in het teken van technische vernieuwingen. Het Luxor Theater was het eerste theater dat CinemaScope films kon vertonen. Op 7 mei 1954 ging het doek op voor “The Robe” met Richard Burton. De film werd maar liefst 4 weken geprolongeerd, een unicum voor die tijd. CinemaScope films zijn zogenaamde breedbeeld films. Nu was dat in Luxor een beetje moeilijk. Doordat het theater zo smal was, kon het beeld bijna niet in de breedte geprojecteerd worden. Het doek kon namelijk niet breder. Als oplossing werd het normaal beeld kleiner gemaakt zodat het CinemaScope effect toch bereikt werd.
Vele Groningers hebben in het Luxor Theater genoten van de Don Camillo films, Silvana Mangano in “Bittere Rijst”, “La Strada” van Fellini, de Chaplin films, Laurel & Hardy, om er maar een paar te noemen. In de zestiger jaren ging het bergafwaarts met het Luxor Theater. In plaats van de betere film programmeerde men goedkope reprises en nep-James Bond films als OSS 117 – Operatie Bahia, Eddie Constantine films (de Franse evenknie van Bond) en zelfs “Striptease, verboden sex” of “Sexy all neon”. Uiteindelijk bleven de stoelen leeg en op 29 oktober 1967 werden de deuren van het theater voorgoed gesloten.
Foto’s met dank aan Gemeentearchief Groningen