Juliana Theater Volendam (1952-1982)

Volendam maakte voor het eerst kennis met film in een vast theater toen het Americain Bioscope Theater werd geopend. Daarvoor waren rondtrekkende reisbioscopen op de kermis de enige plek waar men film kon zien. In 1928 werd het Americain Theater geopend. Blijkbaar was dat niet onder een gelukkig gesternte gebeurd want een jaar later (in 1929) werd het theater al weer gesloten. Er volgden ruim 13 bioscooploze jaren voor Volendam. Pas in de Tweede Wereldoorlog werd in 1942 het Flevo Theater geopend. Deze bioscoop was meer succesvol. Mede door de behoefte aan ontspanning in en na de oorlog liep dit theater uitstekend. De klad kwam in de exploitatie toen het Juliana Theater aan de Julianaweg in 1952 werd geopend. Met de opening van het grote Juliana Theater werd het Flevo Theater gesloten.

Het AmVo gebouw met rechts het Juliana Theater.
Ingang van het theater net naast het terras.

(Foto: internet)

Het Juliana Theater was een onderdeel van het kolossale AmVo gebouw. Het AmVo gebouw was een initiatief van 6 visverkopers en een hoofdonderwijzer. Drie van deze heren kwamen uit Amsterdam en vier uit Volendam. Vandaar de naam Am(sterdam) Vo(lendam). In eerste instantie deed het bedrijf dienst als bioscoop (deze was op de 1e verdieping gevestigd) met daaronder een grote foyer. In de begin jaren zestig werd de AmVo steeds meer een restaurant. De toeristen hadden Volendam ontdekt en er was behoefte aan meer restaurant accommodatie. In 1958 en 1966 werden er ten behoeve van het toerisme aan weerszijden van het gebouw een extra vleugel gebouwd. Een grote brand in 1971 verwoestte bijna het volledige pand. Het werd echter volledig herbouwd, gemoderniseerd en aangepast.
In 1982 werd de bioscoop gesloten om plaats te maken voor een discotheek met de toepasselijke naam “The Movies”. Tot op heden heeft Volendam geen bioscoop meer. Voor een filmbezoek is men thans aangewezen op Purmerend (Metro Theater).

Reageren niet mogelijk...