Centrum Theater Sappemeer (1956 – 1997)

 

Jaap Milius, voor velen Ome Jaap, opende in 1956 het Centrum Theater. Eigenlijk op een plaats waar niemand het verwacht had. Het theater lag nou niet bepaald in het centrum van Hoogezand-Sappemeer, eigenlijk aan de rand van Sappemeer. Ook waren het nou niet bepaald florisante jaren om een bioscoop te beginnen. De televisie was sterk in opkomst en al snel moest Jaap Milius uitkijken naar andere bronnen van inkomsten. In 1965 begon Milius naast de bioscoop een dancing: Dancing Centrum Sappemeer. Als geen ander organiseerde hij van alles zoals “Teenagershows” en imitatiewedstrijden van Elvis Presley en andere bekende artiesten uit die tijd. De dancing groeide uit tot “rocktempel” van het noorden en groepen als The Pretty Things en The Scorpions traden er op. In 1970 werd de dancing gesloten.

                          Het Centrum Theater in Sappemeer. (Foto: Jan Mooibroek)

De bioscoop bleef al die jaren gewoon doordraaien. In de jaren tachtig werd de oude dancing omgebouwd tot een tweede bioscoopzaal: Centrum 2. Dit werd een zogenaamde servicebioscoop. Ook de grote Centrum zaal werd omgebouwd tot servicebioscoop.

De grote zaal van Centrum was indrukwekkend om te zien. Rechts op het toneel stonden de oude Kallée projectoren uit het gesloten Grand Theatre in Groningen en links stond een fontein van waaruit voor de voorstelling sprankelend water gekletter te horen viel. De zaal had een groot filmdoek (Nou filmdoek? Er werd op een wit gekalkte muur geprojecteerd) met daarvoor een oranje voorgordijn. Als men naar het plafond keek zag men een donkerblauwe hemel met lichtgevende sterren.
 

               De grote zaal van het Centrum Theater. (Foto: erven J. Milius)

Jaap Milius was een bijzonder figuur. Hij zat vol fantastische verhalen en droge humor. Als hij op zijn praatstoel zat bleef je lachen. In 1985 ging deze kleurrijke man met pensioen en deed de zaak over aan zijn zoon André Milius.
In 1993 werd de bioscoop echter verkocht aan de nieuwe eigenaar Bruin Bruinsma. Mede door de komst van de Pathé Megabios in 1995 in Groningen pakten zich donkere wolken samen boven het Centrum Theater. Op januari 1997 verschenen de eerste berichten in de pers over een naderende sluiting van het eens zo gerenommeerde theater. Op maandag 3 maart ging het oranje voorgordijn na de voorstelling van “Evita” voor de laatste maal dicht. Het was:“Don’t cry for me Sappemeer”.
 

   De slopershamer heeft toegeslagen. Het filmdoek is nog net zichtbaar. 
                                              (Foto: Jan Mooibroek)

Van het bioscooptheater is niets meer terug te vinden. Slopersbedrijf Reer heeft het pand met de grond gelijk gemaakt. Tegenwoordig treft men er een woning en winkelcomplex aan.

Op 21 april 2004 overleed Jaap Milius.

Reageren niet mogelijk...