Palet Bussum (1913-1986)

 

De Cinema Palace vlak na de opening in 1913.
 (Foto archief Bibliotheek Naarden/Bussum, collectie Heyne)

Het Palet Theater in Bussum werd als Cinema Palace in 1913 geopend. De bioscoop werd gebouwd in opdracht van de legendarische bioscoopexploitant en filmverhuurder Jean Desmet. Het ontwerp van deze bioscoop aan de Havenstraat was afkomstig van de Bussumse architect de heer G. J. Vos. In 1921 werd de naam van Cinema Palace veranderd in Flora Theater om in 1964 opnieuw van naam te veranderen in Palet. Met deze naamswijziging en een nieuwe exploitant (de firma Novum van de familie Voskuil) werd tevens de programmering veranderd. Films met een hogere culturele waarde zouden de bioscoop meer allure moeten geven. In al die jaren van het bestaan van de bioscoop (van 1913 tot 1986) is aan de karakteristieke voorgevel van het theater niets veranderd.

De Cinema Palace was niet de enige bioscoop van Bussum. In 1913 werd aan de Vlietlaan door de heer Wiggers de Vries het Novum Theater geopend. De heer Wiggers de Vries was niet alleen de exploitant van het theater maar was ook de architect van het bioscoopgebouw. In 1917 werd het theater rigoreus verbouwd door de architect Jan Rebel. De bioscoop heeft tot 1966 films vertoond, daarna het werd gesloten. Aan de Graaf Wichmanlaan was tenslotte het Concordia Theater gevestigd. Deze bioscoop met bijna 600 zitplaatsen vertoonde films van 1935 tot 1963. Het bioscooppand werd daarna verbouwd tot een televisiestudio.

Interieur Novum Theater
(Foto archief Bibliotheek Naarden/Bussum, collectie Heyne)

Na de sluiting van Palet in 1982 wordt de bioscoop het onderkomen van het Bussumse Filmhuis. Zij hadden een nieuw onderkomen nodig vanwege de sloop van De Bak, de locatie waar het Filmhuis eerst haar films vertoonde. Op 5 juni 1982 wordt in Palet gestart met een reeks films op de zaterdagavond. Toen begin 1986 het nieuws bekend werd dat het oude bioscooppand verkocht was aan een projectontwikkelaar die plannen had om het te slopen om op dezelfde plek luxueuze appartementen en winkels te gaan bouwen sloeg dit nieuws in de Bussumse gemeenschap in als een bom. Het Filmhuis had zich een vaste plaats verworven in het Bussumse culturele leven en trok meer bezoekers dan ooit tevoren. Met een groot slotfeest werd er afscheid genomen van Bioscoop Palet. Op 5 april 1986 vindt de eerste voorstelling plaats in het nieuwe onderkomen, het ‘Theater a/d Molenlaan’. Geopend wordt met ‘The Purple Rose of Cairo’ van Woody Allen.

Theater Palet vlak voor de sluiting.
(Foto archief Bibliotheek Naarden/Bussum, collectie Heyne)

Tijdens de gloriejaren van de bioscoop (jaren ’40 en ’50) had Bussum de beschikking over 3 bioscopen. Twee theaters sloten hun deuren door de opkomst van het nieuwe medium televisie in de jaren zestig. Bioscoop Palet heeft het nog tot 1982 volgehouden om daarna nog een kortstondig leven als Filmhuis te worden voortgezet. Voor een avondje film is men thans aangewezen op omringende plaatsen.

Foto’s
Met dank aan: Foto archief Bibliotheek Naarden/Bussum, collectie Heyne.

Reageren niet mogelijk...