Figi Zeist (1926 – heden)

In 1902 werd de Zwitserse Zuckerbäcker George H. Figi de nieuwe eigenaar van de kok- en banketbakkerszaak welke hij had gekocht van de heer Ludwig Wünsche. In 1909 verplaatste hij zijn bedrijf van de Lageweg naar Het Rond en bouwde er een lunchroom en later nog een hotel bij. In 1912 werd het pand aangekocht door de familie Ruijs die in 1925 een theaterzaal aan het geheel toevoegden. Het nieuwe Figi Hotel was een ontwerp van de architecten Jan en Theo Stuivinga die ook verantwoordelijk waren geweest voor de bouwtekeningen van het Raadhuis en het Postkantoor in Zeist. Voor het interieur deed men een beroep op het destijds beroemde ontwerpersduo Ravage.
Vanaf 1926 werden er in de Theaterzaal van Figi ook filmvoorstellingen gegeven. De bioscoop werd eveneens geëxploiteerd door de familie Ruijs. Eerst werden “stomme” films, zoals in 1927 “De Zoon van de Sheik” met Rudolf Valentino (prijzen der plaatsen f. 1,50, f. 1,00 en f. 0,60) vertoond. Na de komst van de geluidsfilm schakelde ook bioscoop Figi over naar de “all singing, all dancing, all talking” films.

 

Figi Theater Zeist. Foto gemaakt in het jaar 2000 (op de lichtkrant wordt de film “The Cell” aangekondigd welke in dat jaar werd uitgebracht).
(Foto: Glenn Rovroy)

Het Figi theater was niet de eerste bioscoop van Zeist. Deze eer valt in 1912 toe te schrijven aan Bioscoop Americain die haar voorstellingen gaf in een zaal van Hotel Boschlust. Lang heeft deze bioscoop het Zeister publiek niet kunnen vermaken. Een felle brand in 1915 maakte een eind aan de eerste bioscoop van Zeist. Na deze brand moest men 10 jaar wachten eer er een nieuwe bioscoop kwam. Met kerst 1925 werd Bioscoop Diligentia geopend. Deze was gevestigd aan de Bergweg maar moest het tegen zoveel luxe van de Figi Bioscoop, die in 1926 werd geopend, afleggen. In 1931 besloot Diligentia het voor gezien te houden. De hoge investering voor een geluidsinstallatie om geluidsfilms te kunnen vertonen is vermoedelijk de oorzaak van de sluiting geweest. In 1946 opende een nieuwe bioscoop in Zeist: het City Theater aan de 1e Hogeweg. Deze bioscoop heeft tot 1993 voorstellingen gegeven.

In de loop der jaren is er veel aan het Figi complex veranderd en gemoderniseerd. Het huidige Figi bestaat uit een hotel met 100 kamers, een café-restaurant met patisserie, een theaterzaal met 500 zitplaatsen en vier bioscoopzalen die plaats bieden aan in totaal 970 bezoekers. (Bron: NVB infocentrum).

Reageren niet mogelijk...