Zaandam (1913-heden)

 

Het voormalige Apollo Theater pand waarin thans een
Argentijns restaurant in is gevestigd.

(Foto: E.W.J. Barten, gemaakt op 7-1-’93)

Na de demping van de binnenhaven van Zaandam werd rond 1912 op deze plek niet alleen een nieuw postkantoor gebouwd maar ook de eerste bioscoop van de Czaar Peter stad. (Zaandam staat in de geschiedenis bekend om het Czaar Peterhuisje, waarin Czaar Peter de Groote van Rusland in 1697 tijdelijk verblijf hield. Tegenover de Apollo bioscoop was een standbeeld van Peter de Groote te vinden). De Apollo bioscoop, genoemd naar de Griekse God van het licht en muziek, werd geopend in 1913. Meer dan 70 jaar heeft het theater de burgers van Zaandam van filmvermaak voorzien. In 1925 kwam er in Zaandam nog een tweede theater bij: de Flora Bioscoop.

De Flora Bioscoop in Zaandam.
(Foto: collectie E.W.J. Barten)

Deze bioscoop was gevestigd in het voormalige café Neuff in de toenmalige Vinkenstraat. De directeur van de Apollo bioscoop was ook directielid van de Flora bioscoop. Beide theaters waren zodoende geen concurrenten van elkaar. Toen het bioscoopbezoek in de jaren zestig en begin jaren zeventig drastisch terug liep sloot Flora in 1972 definitief haar deuren. In 1984 werd de Apollo bioscoop gesloten vanwege de bouw van een nieuwe bioscoop aan de Noorderkerkstraat. In het pand van de voormalige bioscoop is tegenwoordig het Argentijns restaurant “El Toro” te vinden.

Bioscoop ‘t Saentje/Minerva Zaandam
(Foto: website Minerva)

De grote zaal van ‘t Saentje/Minerva Zaandam
(Foto: website Minerva)

Na de sluiting van Apollo werd in 1985 door de Minerva groep bioscoop ’t Saentje geopend. Deze bioscoop heeft 3 zalen waarvan de grootste zaal tegenwoordig plaats biedt aan 260 bezoekers. De twee overige zalen bieden plaats aan elk 98 bezoekers. In 2003 werd de bioscoop volledig gerenoveerd en werd de naam veranderd in Minerva Zaandam. Opmerkelijk is dat de meeste Zaandammers de bioscoop nog gewoon ’t Saentje noemen.

Tegenwoordig bouwt de Minerva groep, naar een ontwerp van het architectenbureau Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt, een nieuwe bioscoop in Zaandam. De bioscoop zal zes zalen krijgen met ongeveer 1300 zitplaatsen. De opening van dit nieuwe theater wordt na de zomer van 2009 verwacht.

Bioscoop ‘t Saentje in 1995
(Foto: Glenn Rovroy)

Reageren niet mogelijk...