City Kampen (1939 – 1993?)

 

In de dertiger jaren van de vorige eeuw werden er al films vertoond in Kampen. Dat gebeurde in Bioscoop Gehoorzaal van de familie Deinum aan de Burgwal. Een echte bioscoop kreeg Kampen pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog. In 1939 werd aan de Boven Nieuwstraat het City Theater geopend. Hoewel het filmbezoek na de oorlog beslist winstgevend was, werd Bioscoop Gehoorzaal in 1945 gesloten. Het City Theater was vanaf dat moment de enige bioscoop in Kampen. De bioscoop is altijd in handen geweest van de familie Deutekom. Toen de dochter trouwde met een zoon van de familie Uitenbroek zette deze familie vanaf 1952 de exploitatie voort.

De Stadsgehoorzaal waar eens de eerste bioscoop van Kampen in gevestigd was (Bioscoop Gehoorzaal). Foto: Internet

Het City Theater had één filmzaal waar ook de Kamper Filmclub haar voorstellingen gaf. Hoewel de samenwerking tussen het City Theater en Filmclub goed te noemen was wilde men toch graag meer voorstellingen geven. Op een gegeven moment vertrok de Kamper Filmclub, die in 1977 was opgericht, dan ook naar een eigen zaal in de Stadsgehoorzaal van Kampen (waar tot 1945 ook Bioscoop Gehoorzaal was gevestigd). Filmclub Kampen veranderde haar naam in Filmhuis Kampen en vertoond tot op de dag van vandaag artistiek verantwoorde films voor een groot filmminnend publiek. Het City Theater kreeg in de jaren zeventig/tachtig een steeds moeilijker bestaan en gaf er uiteindelijk de brui aan. Het theater sloot begin jaren negentig haar deuren.

Interieur zaal Movie Unlimited Kampen (Foto: website Movie Unlimited).

Aan de Hofstraat 118 werd door de firma Movie Unlimited in 2004 een nieuwe bioscoop gebouwd. Deze nieuwe bioscoop, die ook de naam draagt “Movie Unlimited”, werd op woensdag 9 november 2005 officieel geopend. Dat gebeurde onder meer met een verrassingsfilm, waarvoor de nodige gasten werden uitgenodigd. De bioscoop is opgezet als service bioscoop. Tijdens de filmvoorstelling kan men drankjes en hapjes bestellen waardoor een pauze overbodig is. Het theater telt 3 zalen en heeft in totaal 360 zitplaatsen.

Heeft U foto’s, informatie of herinneringen over het City Theater? Mail ons s.v.p.(zie “Contact”).

Reageren niet mogelijk...