Cine Sneek (v/h Amicitia) (1923 – heden)

             Foto CineSneek anno 2006  (Foto: Glenn Rovroy).

Voor de geschiedenis van bioscoop Amicitia in Sneek moeten we behoorlijk ver terug in de tijd. De naam van het theater is terug te voeren naar de in 1815 opgerichte “Sociëteit van Amicitia” welke onderdak had in een 18e eeuws pand aan de Leeuwenburg 12. In de loop der jaren werd het pand uitgebreid met een concertzaal en werden nog twee panden aan het complex toegevoegd.

Het middelste pand, Leeuwenburg 14, werd in 1923 in opdracht van Swier Miedema – de eigenaar van de NV Nederlandse Bioscoop Onderneming – door de architect A. Rienstra verbouwd tot bioscoop. De gevel van de nieuwe bioscoop (Sneek had reeds een bioscoop aan de Oosterdijk, de Sneeker bioscoop welke in 1925 zijn deuren sloot) werd volgens de Amsterdamse School gebouwd. Reeds in 1933 voltrok zich een nieuwe verbouwing waarbij de panden Leeuwenburg 12 en 14 bij elkaar werden getrokken. Verantwoordelijk voor deze verbouwing waren de architecten Arjen Goodijk uit Sneek en J. Otten uit Meppel. In een artikel over de Amsterdamse school in Friesland werd hun ontwerp geroemd als zijnde een pracht prestatie.

Een derde verbouwing werd in 1976 voltooid. Toen werd het naast de bioscoop gelegen pand van drogisterij De Wijde Gaper aangekocht. Daarmede bestond de bioscoop in principe uit 3 panden: Leeuwenburg 12 – 14 en 16. Om een gelijke uitstraling te krijgen werd de gevel doorgetrokken in de Amsterdamse stijl die zo karakteristiek is voor de bioscoop en die tot op de dag van vandaag het aanzicht van de bioscoop bepaald.

In 1998 werden de letters Amicitia van de gevel gehaald en vervangen door Cine Sneek. Om het uiterlijk van de bioscoop niet te veranderen werden de letters in hetzelfde lettertype op de gevel gezet als die van de oude naam. De reden van deze naamsverandering was dat de bioscoop een nieuwe directie had gekregen. Na de tragische dood van Johan Miedema jr. namen Hans en Henriette Wijnstok de exploitatie van de bioscoop over. Het eerste wat er gebeuren moest was het theater aan te passen aan de eisen van de moderne tijd. Het theater werd totaal gerenoveerd en er werden twee zalen bijgebouwd.

                                               (Foto: website CineSneek)

Anno 2006 heeft Cine Sneek 5 bioscoopzalen met meer dan 1000 zitplaatsen, brede projectiedoeken en digitaal geluid. De grote zaal van Cine Sneek kan ook als theaterzaal gebruikt worden welke plaats biedt aan 440 bezoekers.

Heeft u meer informatie en/of fotomateriaal van Amicitia of Cine Sneek? Stuur ons een e-mail (te vinden onder contact).

Reageren niet mogelijk...