Monopole Zandvoort (1921-1964)

 

(Foto: Jan Veneberg)

Het Monopole Theater was ooit te vinden in Zandvoort op het Stationsplein 15. Van deze bioscoop is echter niets meer terug te vinden. Het enige wat nog aan de Monopole doet herinneren is een plaquette. Als men bij het verlaten van het NS-station in Zandvoort rechtuit loopt, tussen 2 flatgebouwen door, is deze plaquette in de rechter zijmuur geplaatst, ter herinnering aan de toen op die plek staande bioscoop, geëxploiteerd door de Gebr. Koper uit Enschede ( o.a. City en Asta ). Op de plaquette staan de jaartallen 1920 – 1970 te lezen. Dat zijn niet de openings- en sluitingsjaartallen van het theater (dat was 1921 en 1964) maar behoren toe aan de firma van de gebroeders Koper.
Het Monopole Theater werd door F. Koper in 1921 geopend. Om onduidelijke redenen werd het theater in 1931 gesloten om in 1937 weer heropend te worden. In de tussen liggende tijd draaide de firma Koper films in het Hollandia Theater die eveneens aan het Stationsplein gevestigd was. Het nieuwe Monopole Theater was een grote bioscoop met vele honderden zitplaatsen. Het werd niet alleen als bioscoop gebruikt maar ook voor toneelvoorstellingen. Zo gaf de Zandvoortse Operette Vereniging in het theater haar jaarlijkse uitvoeringen.
Zoals zovele bioscopen moest ook het Monopole Theater het in de jaren zestig afleggen tegen de invloed van de televisie. In 1964 werd het theater gesloten. Het pand heeft daarna nog een tijdje dienst gedaan als een bar/disco met de naam “Beachclub”.

Voormalige pand van Bioscoop Metropole
(Foto: Genootschap Oud Zandvoort, bld12792)

In 1994 werd op het Gasthuisplein de bioscoop Cinema Circus met 88 zitplaatsen geopend. In deze bioscoop worden dagelijks de nieuwste filmproducties vertoond. Ook worden er in het theater maandelijkse stand-up comedian en cabaretvoorstellingen gegeven.

Met dank aan:
Jan Veneberg
Genootschap Oud Zandvoort

Reageren niet mogelijk...