Alkmaar (1): 1913-heden

 

In de gouden tijd van de bioscopen telde Alkmaar 4 theaters. Ze waren over twee, paralel aan elkaar lopende straten verdeeld. De Rex, Victoria, Harmonie en de Cinema. Aan de Langestraat was de Rex en het Victoria Theater te vinden, in de Doelenstraat stond de Cinema en daar vlakbij de Harmonie. De Harmonie is de oudste van de 4 bioscopen. De Cinema werd door het publiek als de mooiste beschouwt, maar ook het Victoria theater mocht zich verheugen op vaste klandizie.
Hoewel de Harmonie als de oudste bioscoop van Alkmaar wordt beschouwd (het werd geopend in 1932 aan de Lombardsteeg) was het niet het eerste theater van de stad. Daarvoor moeten we naar het jaar 1913/1914 toen het Novum theater en het Americain werden geopend. Deze theaters waren gevestigd op respectievelijk de Laat en Gedempte Nieuwesloot. U kunt er naar zoeken, maar zult er helaas niets meer van terug vinden.

In 1914 werd ook het Alkmaarsch Bioscooptheater geopend. Veel Alkmaarders zullen zich dit theater het beste herinneren als het Rex Theater. In de jaren vijftig werd de naam van het Alkmaarsch Bioscooptheater namelijk veranderd in Rex Theater. Vlak bij het Rex Theater lag de Victoria bioscoop die in 1923 als “stomme film” theater werd geopend. Beide theaters werden in 1985 gesloten. Het Americain Theater werd bij de huidige generatie Alkmaarders bekend onder de naam Cinema zoals het theater vanaf 1959 genoemd werd. Deze bioscoop werd halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw gesloten.
Blijft over de Harmonie. Tegenwoordig heeft dit theater, welke geëxploiteerd wordt door de Minerva groep, 5 filmzalen waarvan de grootste 300 en de kleinste 90 zitplaatsen telt.

Een foto zegt soms meer dan 1000 woorden. Dankzij de heer W. Barten uit Deventer (wiens vader – dhr. CH Barten – vele tientallen jaren de films in Alkmaar als operateur heeft vertoont) is Bioscoopgeschiedenis.nl in het bezit gekomen van een aantal bijzonder fraaie foto’s van de (oud) theaters. Wij hebben deze schitterende foto’s in afzonderlijke hoofdstukken als fotoalbum geplaatst.

Bron foto’s:
website: www.barten.eu.
Bezoek deze fraaie vormgegeven website eens en lees meer over dhr. CH Barten.

Reageren niet mogelijk...