Noord-Brabant

Helaas is er nog geen enkele bioscoop in deze categorie.

U kunt helpen door hedendaagse bioscopen en oude bioscopen in te zenden.

2 comments to Noord-Brabant

  • M. Kies

    OVERGENOMEN UIT WIKIPEDIA, met verwijzing naar boek ‘Bio Vink’:

    Petrus (Peter) Vink (Leiderdorp, 5 september 1917 – Deurne, 26 november 1994) was een Nederlandse journalist, schrijver en theater- en bioscoopexploitant.

    Vink groeide op in de reizende schouwburg van zijn ouders, Piet Vink en Caesarina Vink-Vandenberghe. Hij werkte voor zijn vader toen deze in 1941 een permanente vestiging kon openen aan de Markt in Deurne, Bio-Vink. In de Tweede Wereldoorlog stonden er vele internationale sterren op het podium. Later nam Vink het theater- en bioscoopbedrijf van zijn vader over, en wist het tot 1985 in bedrijf te houden. Sedert enige jaren is er een uitgaansgelegenheid in het pand gevestigd.

    Vink was daarnaast actief in de lokale sportbeoefening. Al in 1941 was hij actief als trainer van de junioren bij de afdeling hockey van de Algemeene Deurnesche R.K. Sportvereeniging D.O.S.. Later was onder hij onder meer verantwoordelijk voor de oprichting van de gemengde hockeyclub en de Deurnese Zwemclub Triton ’62 in 1962. Vink was in de jaren 1963 en 1964 voorzitter van deze zwemvereniging.

    Erg bekend werd Vink verder met zijn talloze artikelen in de Helmondse Courant en het Weekblad voor Deurne onder de titel Dit Deurne van ons. Een aantal artikelen werd gebundeld in zijn reeks boeken over de mensen in de Peel.

    Vink huwde met Leny van Hulst (1922-2008) uit Veldhoven, en kreeg één zoon, de latere journalist Erik Vink. Hun levensverhaal in relatie tot de bioscoop werd beschreven in Bio Vink van schouwburg tot bioscoop door Mieke Knapen.

  • M. Kies

    FRAGMENT UIT AFSTUDEERSCRIPTIE 2007 “LOESJE ZINGT HAAR EIGEN WIJSJE” VAN TWEE STUDENTEN VAN FONTYS EINDHOVEN:

    […] Op 22 december 1950 werd door Frits Otten een nieuwe bioscoop geopend aan de rand van het centrum van Eindhoven. De naam hiervan luidde ‘Plaza-theater’. In de jaren zeventig en tachtig streed het theater een hardnekkige concurrentieslag met de centraler gelegen bioscopen. Door pornofilms te vertonen probeerde het Plaza-theater het hoofd boven water te houden. Dit mocht echter niet baten en op 4 januari 1989 sloot het Plaza-theater zijn deuren. De wederopstanding van het theater, dit keer onder toezicht van de gemeente, volgt ruim een jaar later. Filmhuis ‘De Krabbedans’ en theaterwerkplaats ‘De Duw’ zijn ondergebracht in het flink verbouwde pand aan de Leenderweg. De naam van het nieuwe vlakke vloer theater en filmhuis is Plaza Futura. Het werk werd in het begin gedaan door een vaste staf van vier personen. De rest van het personeel bestond uit vrijwilligers. Tegenwoordig zijn er 108 mensen werkzaam bij Plaza Futura. Deze groep bestaat uit 48 betaalde krachten en 60 vrijwilligers .
    De laatste jaren is Plaza Futura flink gegroeid, zodanig dat ze de (beperkte) capaciteit van het pand aan de Leenderweg volledig benut. Plaza Futura wil graag uitbreiden omdat er momenteel geen groei meer mogelijk is. De organisatie is van mening dat zij in het oude pand niet kunnen voortbestaan . In de toekomst zullen zij verhuizen naar een groter pand met vijf filmzalen en twee vlakke vloer theaterzalen. […]

    AANVULLENDE INFO:
    Over die verhuizing is eindeloos politiek gesteggeld. Zowel over de gewenste plek als over de invulling (met of zonder theaterfunctie) en hoeveel het mocht kosten. Het ene na het andere plan verdween in de prullenbak. Ook is nog even sprake geweest van een noodgebouw naast het huidige veel te krappe pand aan de Leenderweg.
    Maar nu is dan toch de knoop doorgehakt. Plaza verhuist in 2013 naar het voormalige Philips NatLab op Strijp-S, waar het eindelijk de gewenste armslag krijgt voor zowel film als theater. Het gaat die ruimte delen met Broet filmproducties en medialab Baltan. Plaza Futura gaat er ook de horeca runnen. Het NatLAb wordt momenteel verbouwd.

    Het EINDHOVENS DAGBLAD meldde 25 JUNI 2012 de aanstelling van een nieuwe directeur: Pauline Terreehorst. Zij is per 1 augustus de opvolgster van Ted Chiaradia, die moest opstappen wegens een vertrouwensbreuk met het Plaza-personeel. Terreehorst was al werkzaam in de culturele sector.