Oldenzaal kende 2 bioscopen: het Luxor Theater in de Molenstraat en het Rex theater in de Lyceumstraat. Voor de geschiedenis van het Luxor Theater moeten we meer dan 100 jaar terug in de tijd. In 1905 was er een slagerij van de heer Heerink gevestigd in de Kortestraat. In een bovenzaaltje van de slagerij vertoonde de ´vleeschmeester´ films die hij zelf draaide. Hij noemde zijn theater `Keurbioscoop´. Of de naam gekozen was omdat de slager zelf de films censureerde, door bij pikante scènes de hand van de projectielens te houden, vertelt de overlevering niet. In 1929 verhuisde de `Keurbioscoop´ naar een nieuw onderkomen in de Molenstraat.
Grappig is dat de toenmalige directie van het theater bestond uit een pastoor, chirurg en de burgemeester. Er werd dus duidelijk over de zedelijke moraal van de inwoners (Oldenzaal was een katholieke gemeente) goed gewaakt. In 1954 werd de Keurbioscoop verkocht en kreeg het een nieuwe naam: EBO (Eerste Bioscoop Oldenzaal) Theater.
De toenmalige directie van het theater hield zich ook keurig aan de Katholieke nakeuring van films. Het gebeurde vaak dat de inwoners van Oldenzaal naar het naburige Enschede trokken om daar films te zien die door de Katholieke Filmkeuring niet vrij waren gegeven voor vertoning. In 1969 werd de bioscoop opnieuw verkocht en kreeg het de naam Luxor Theater. De nieuwe eigenaar, de heer Holtslag, die zelf een bioscoop had in Ulft (Gld), gaf de exploitatie in handen van zijn dochter en haar man. Er werd nieuwe projectieapparatuur geplaatst en in 1980 werd er nog een tweede zaal bijgebouwd. Luxor was in Twente het eerst met stereofonisch geluid en 3D-films en was.in Nederland zelfs de eerste die ook videofilms ging verhuren en in de foyer een videotheek inrichtte. Het Luxor Theater is tot september 2001 in gebruik gebleven en werd toen verkocht aan de naast het theater gelegen gereedschapswinkel.
(Tekst en foto’s Vincent Reumer)