City Theater Delfzijl (1911 – 1992)

 

In 1911 opende de familie Schepel hun eerste bioscoop onder de naam Delfzijlster Bioscoop om in 1921 naar de Marktstraat te verhuizen en een nieuwe bioscoop te openen onder de naam City Theater. Film was in die dagen voor de meeste dorpsbewoners nog iets bijzonders. Dat was het filmmateriaal destijds ook. Het zeer brandbare nitraatfilm zorgde in de begin jaren van de bioscoop voor menig benauwd moment. Een steekvlam was het minste wat een filmoperateur in die tijd kon overkomen. In een interview in het Nieuwsblad van het Noorden van februari 1992 herinnert de heer Schepel Sr. zich een voorval waarbij de operateur in Delfzijl toen door een “ontploffing” van nitraatfilm bijna levend is verbrand.

            De film “Hartendief” met het kindsterretje Shirley Temple in City.
                                    (Foto: Nieuwsblad van het Noorden)

In 1961 kocht de familie Schepel een stuk grond aan de Molenberg. Daar verrees in 1962 het nieuwe City Theater met ruim 370 zitplaatsen. Een groot en modern theater, luxueus uitgevoerd met ruime zitplaatsen en een groot projectiescherm. Het vertonen van filmklassiekers als “West Side Story”, “The Sound of Music” en “Dr. Zjivago” deden het publiek massaal toestromen. Ook de begin jaren ’70 waren nog florisant voor het City Theater. Films als “Wat Zien ik?” en “Blue Movie” zorgden voor uitverkochte zalen.
 

                                  Advertentie van City uit de dertiger jaren.

In het Nieuwsblad van het Noorden interview uit 1992 vertelt de heer Schepel Sr.: “Ik ben “Wat Zien Ik?” ’s middags meteen in Groningen gaan zien. Er waren maar dertig kopieën beschikbaar. Ik heb toen een kopie gekocht, daar was ik een van de eersten mee en daarom was de film hier al twee weken na de landelijke première te zien. Een unicum voor Delfzijl!”

In de tachtiger jaren opende de familie Schepel een kleinere zaal onder de naam City 2 met 90 zitplaatsen. Het mocht allemaal niet meer helpen. Het bioscooppubliek bleef weg. Het inwonertal van Delfzijl liep hard achteruit, de havenstad was blijkbaar te klein geworden voor een eigen bioscoop. Tijdens de allerlaatste (speciale) voorstelling, op 5 februari 1992, vertoonde het City Theater een aantal oude Polygoon Journaals. Nog eenmaal zat het City Theater bijna helemaal vol. Om even over negen schoof voor de laatste keer het fraaie voorgordijn weg voor het witte doek. Nog eenmaal werden de reclamedia’s van de plaatselijke middenstand vertoond. Aansluitend volgden nostalgische Polygoon beelden met de vertrouwde stem van Philip Bloemendal. Even na tienen sloot zich voor de laatste maal het gordijn. Het was voorbij. The End.

                                   Voor de laatste maal een kaartje kopen…
                                      (Foto: Nieuwsblad van het Noorden)

Met de sluiting van het City Theater in februari 1992 ging er niet alleen een bioscoop verloren maar nam ook de familie Schepel, die sinds 1911 het City Theater exploiteerde, afscheid van het bioscoopbedrijf. Eén van de oudste bioscoopbedrijven van Nederland was niet meer…De bioscoop werd verbouwd tot gokhal, de filmprojectoren gingen naar het cultureelcentrum De Molenberg waar nog af en toe films voor de filmliga worden vertoond.

Heeft u foto’s of aanvullende informatie? Neem contact op met de webmaster.

Reageren niet mogelijk...