City of Wesopa Weesp (1950-heden)

 

 

Foto: ‘collectie Weesper Museum’

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er in Nederland veel behoefte aan ontspanning en vertier. Vele bioscooptheaters openden toen haar deuren. In het Noord-Hollandse Weesp werd in het jaar 1950 in de Herenstraat het bioscooptheater “City of Wesopa” geopend. Een tamelijk grote bioscoop voor een plaats als Weesp (ruim 450 zitplaatsen) met een zaal en balcon. Grote succesfilms uit die tijd waren “Ben Hur”, “De Kanonnen van Navarone”, “Bridge on the River Kwai” en vele andere grote spektakelfilms. De naam van de bioscoop is te danken aan het feit dat Weesp in het oud latijns “Wesopa” betekent. In de volksmond werd de bioscoop echter altijd gewoon “City” genoemd.

Toen de bioscoop begin jaren zestig steeds meer met de concurrentie van de televisie en andere vrije tijdsbestedingen te maken kreeg viel eind jaren zestig (in 1969) het doek voor het bioscooptheater. Het pand werd toen gebruikt als opslagplaats voor “Openbaar Kunstbezit”, tot eind jaren ’80 het pand helemaal buiten gebruik kwam waardoor het uiteindelijk steeds verder verpauperde.

Een herstart kreeg de “City of Wesopa” mede door het initiatief van het Filmhuis Weesp. Vanaf 1991 werden er weer filmvoorstellingen in het theater gegeven. Maar niet alleen film, ook muziek en toneelvoorstellingen werden in het door vrijwilligers gerenoveerde theater op de planken gebracht.
Tot op de dag van vandaag is de “City of Wesopa” een niet meer weg te denken cultureel instituut voor Weesp en omgeving.

Bronnen:
Website wesopa.nl

Reageren niet mogelijk...